Monday, 14 August 2017

HKL Part 2

Assalamualaikum,

Last week Aini period.. CD2 adalah hari Aini kene ambik darah lagi. Aini pegi ofis dulu then dalam jam 10 Aini gerak ke HKL dari Putrajaya.. pada masa tu jalan agak clear. Klau pegi pagi2 mmg jam orang nak pegi keje kan. Nak ambik darah waktu petang pun boleh tapi kene sebelum pukul 3pm.

Masa Aini sampai di kaunter untuk buat bayaran RM5, memang ramai orang, penuh juga lah tapi untuk ambik darah di Bilik 14 tak ramai sangat. Aini letak je borang yang nurse penah bagi sebelum ni letak dalam bakul, dalam 5 minit dah panggil nama dah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Masa jumpa nurse nak ambik darah Aini nurse tanya dah period ke berapa. Macam biasa Aini akan pandang tempat lain bila nurse nak ambik darah.. (trauma dengan jarum ni).. Dah selesai, nurse kata nanti HKL akan call untuk next appointment. Hingga hari ni masih lagi HKL belum call Aini.. maybe result belum keluar lagi kot ataupun mmg masa nk tunggu untuk next appointment tu agak lama.. Kite pun paham, nk buat rawatan di Hospital Kerajaan ni memang kene banyak bersabar. Bukan kite sorang je yang buat rawatan ni, ramai..

Itu sahaja cerita pendek Aini. 

With Love,
Aini

Tuesday, 25 July 2017

HKL Part 1

Assalamualaikum..

Syawal dah habis.. cepat je rasanya.. Tahun ni Aini tak banyak beraya tempat lain.. just pergi tempat yang close2 je.. Lately cepat penat.. fakta usia kot.. Haha.. baru 32 kot..adoii Aini ni...

Pada 17hb Julai 2017 adalah kali pertama Aini start appointment di HKL.. 
Boleh refer blog Aini untuk set appointment di HKL 
Aini ada bagi tau details untuk buat appointment bagi yang 1st time nak buat rawatan kesuburan di sana lah.

Tempoh Aini tunggu sehingga 17hb Julai tu lebih kurang 2 bulan. Mmg kene Q dan kene banyak bersabar. Jangan gopoh2, rezeki semua ni di tangan Allah S.W.T kite hanya ikhtiar ya.. Pada masa tu appointment Aini kul 2ptg so Aini sempat la pegi keje dulu then Aini ambik halfday.. Sampai sana Aini terus ke Klinik Reproduktif untuk jumpa doc.. So apa yang dia request tu Aini sertakan dan serah pada nurse tu. Masa ptg tu mmg tak ramai orang so agak selesa la masa tu. Bila nurse panggil nama Aini, nurse tu suruh timbang berat badan Aini.. Aini takut adakah makin naik or turun lepas makan macam raya ni.. sekali naik x pandang sgt timbang tu, bila tgk eh2 dah turun 4 kilo.. hehe flying butterflys in my tummy... pastu panggil suami timbang gak and tanya ketinggian kami. Lps tu dia bawak kami ke 1 bilik. Dia nak brief kat kite apa procedure HKL. Kami belum jumpa doc lagi masa tu so masih lagi dengan nurse. Nurse brief kat kita apa dorang akan buat step by step walaupun Aini tahu cara dia semua sama macam kat LPPKN. 

Nurse tanya Aini last period bila? Maksudnya hari pertama kite period tu bila.. Aini cakap 4 July 2017 (adalah CD1 period Aini). Then nurse kira CD21 kene ambik darah dan CD2 pun kene ambik darah. Suami ambik sampel sperm. 

So semalam adalah CD21, Aini kene pergi bilik 14.. Bilik tu jauh skit dari klinik Reproduktif so dah sampai nnt tanya la polis bantuan kat situ ya. Aini nk explain dalam ni pun mmg akn blur. Senang je nak cari, kat dalam bangunan tu jugak. Dah masuk kawasan tu nnt pegi kat kaunter bagi borang yang nurse dah bagi kat kita siap2. Dia akan bagi 2 borang untuk ambik darah pada 1st appointment kite tu. 1 untuk CD21 dan 1 CD2. Aini pegi kat info counter bagi borang CD21 dan pegi ke kaunter bayaran. Dia akan key in nama dalam HRMIS bagi yang keje Kerajaan. Klau swasta RM5 je. Nnt dia akn suruh kite ke Bilik 14 untuk ambik darah kite. Suami tak perlu.. Lps ambik darah, Aini pegi ke Klinik Reproduktif utk suami pula. Suami akan bagi borang dimana nurse bagi siap2 pada mula appointment tu. Pastu tunggu nama dipanggil. Masa tu pagi so agak penuh jugak la..tp agak smooth juga xde la tunggu berjam2 sangat sbb Doc and nurse ramai walaupun tempat menunggu tu agak sempit skit. Nurse advice untuk ambik sampe sperm elok pagi sbb 'fresh'. Dalam tempoh seminggu Doc/nurse akan call suami untuk status means klau bacaan x clear or kene buat lagi dia akn inform lah.

Dari jam 7.45am hingga pukul 10am dah selesai semua, so Aini dan suami balik ke ofis. Sekarang ni hanya tunggu CD2 Aini untuk ambik darah.. Untuk ambik darah boleh datang petang klau nak tapi dia akn tutup pukul 3ptg. Sekiranya CD21 atau CD2 jatuh pada hari sabtu atau ahad, just datang HKL pada hari isnin.. it's ok.. nurse tu sendiri bagi tau Aini.

That's all for now, nnt apa2 Aini akan update lagi.. 

With Love,
Aini

Wednesday, 12 July 2017

I Won't Give Up - Jason Mraz (Lyrics)


Love this song..

Wordless Wednesday

Image result for wordless wednesday

Assalamualaikum,

For the last 3 days i started coughing, asthma attack and fever and heavy flu but still i go to work.. The reason i go to work is because i don't wanna let my nephew get affected by me.. 2nd i have tons of work to do, 3rd i might get bored at home due to my sickness so i prefer letting myself to get busy so i can just ignore my sickness.. But today i feel a bit better than yesterday just a heavy cough that i can't get rid of. Once you started coughing, you have a package with Asthma..boohoo..

Basically i will recover for atleast a week or two in this kind of particular condition. But sometimes kite sendiri cari penyakit nak makan macam2..haha

Ok, that's all for now..

Til then see you next chapter..

With Love,
Aini




Wednesday, 28 June 2017

Salam Aidilfitri

Image result for salam aidilfitri

Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya my ttc friends.. Macam mana sambutan raya tahun ni?
Ada yang masih bertanya pasal anak tak..? huhu tu sudah biasalah kan..soalan yang sentiasa akan ditanya, kita pun jawapan kenelah ready. Jangan la sentap atau terasa dengan kata2 orang tu.. kadang2 dorang akan padang slack kat kita, kadang2 ada orang beri positif feedback kat kita, kadang2 ada orang hina kita..betul tak..?

Walaupun takde negatif feedback terhadap Aini tapi Aini ada baca dari group ttc kt FB.. kesian tgk dorang yang orang tanya dia pasal anak, hina dia.. Aini kadang2 tak paham.. Rezeki ni ditangan Allah..betul tak..? So x perlu la hina orang yang dah bertahun2 kawin takde anak ni nak ckp tak elok depan orang ramai.. Kami ada perasaan juga.. Sbb orang tu takde rasa macam tu so dia cakap ikut suka mulut dia la.. Mulut org ni kite mmg takleh nk kunci..

Seperti Aini dan my ttc friends masih menyambut hari raya berdua lagi kan.. Aini dh 6 tahun kawin..Alhamdulillah..rezeki anak je belum lagi tapi rezeki lain Allah bagi..syukur2..

Tahun ni anak buah Aini dh 1 tahun lebih. comel je bila dia pakai baju melayu dan kopiah kemetot dia tu.. Ya Allah..yusuf sekarang semakin cerdik walaupun x pandai cakap lagi.. Dia semakin suka dengar orang Azan. Bila ada Azan kt tv segala bende dia buat akan stop dan hayati Azan tu.. Bila ibu atau sape cakap Allahuakhbar.. Yusuf sebut bar..bar.. hehe comel sangat.


Comel kan..? Tahun ni adik beraya belah mentua dia.. sebelah malam dia dtg rumah family Aini.
Dalam pukul 3 ptg gitu Aini beraya belah family suami pula.. Salam bersalaman, dan makan nasi beriyani MIL Aini buat.. sedap.

With family in law

With MIL

Anak2 buah.. yang kecik tu kelakar

1st raya best dan memenatkan sbb malam raya tu Aini terus ke Subang pegi rumah uncle untuk BBQ..

2nd raya masing2 duduk rumah sbb keletihan.. makan la apa yang ada kat rumah tu..rendang, kuah kacang, kuih-muih.. Tahun ni x buat kuih raya pun.. x larat so byk beli kerepek2 and kih tunjuk je..

3rd Raya, Aini and suami ajak semua pegi Setia City Mall.. saje jln2.. asalnya nak cari kipas but end up main bowling dengan family.. haha





And the winner is Mamu Yusuf..


Selamat Hari Raya semua..

With Love,
Aini