Friday, 13 October 2017

Cuti tinggal sikit

Assalamualaikum..

Esok dh sabtu.. rasa mcm nk rehat lg lama je.. lately ni rs cepat penat dan ngantuk.. macam tanda2 pregnant je tp sebenarnya tak lagi..hehe sbb kite baru habis "cuti".

Tadi sempat la merayap kat meja akak admin ni.. tanya cuti tinggal berapa.. Bila tengok nama Aini cuti tinggal 7 hari je..

Related image

Oh noooo!!!

Hati kecewa.. nampak gayanya kene jimat sangat sangat sangat laaaa... dulu pernah rekod sendiri pastu mcm hmm nanti nanti la.. pastu rasa macam ada big hammer hit on my head.. sikit nya tinggal cuti.. Kalau Aini xde buat rawatan ni kira ok lah cuti tinggal 7 hari ni tp dah buat rawatan ni nnt ken buat IUI rs nak ambik cuti panjang je.. so camne..huhuhu... klau buat IUI mcm hr khamis atau jumaat ke atleast leh minta cuti sehari.. biasanya buat IUI mcm kt LPPKN dulu dia bagi Aini 1 hari MC.. Kalau kt HKL di ada bagi mc tak..? klau nk request 2 hari mc agak2 leh ke.. huhu..

So klau nak bercuti g mana2 pulau ke xleh la sgt sbb cuti TERHAD.. (nangis jap)

Oklah, nnt kite update lagi.. 

With Love,
Aini 

Monday, 9 October 2017

HKL Part 3

Assalamualaikum,

4 Oktober 2017, adalah 1st appointment Aini dgn doktor di HKL. tiba2 hati rasa nervous sbb dah lama tak jumpa dengan doktor setelah setahun lbh rehat.

Sejak Aini dh buat HSG x-ray dan pernah buat rawatan di LPPKN, Aini bawa semua report tu ke HKL so doktor boleh revise balik. And it's a good thing that you still kept your old reports so tak perlu buat sekali lagi.

Pada hari tu Aini period CD4, doc nak buat scan.. dalam hati kata "alamak..tak pernah scan bila masa period ni..huhu.." Kite dgn rasa malunya ckp kite period CD4.. dengan selamba doctor tu ckp xpe.. jom pegi ke bilik 9 (bilik ultrasound).. huhu.. Masa buat tu mmg x selesa.. nasib baik la Aini bawak extra pad. Masa scan doc ada nmpk 2 telur dia mark kat screen tu. Agak blur tp nmpk la.. dia cuma ckp ok..ok.. pastu Doc kata tunggu luar nnt dia akan panggil balik. Tak sampai sejam doc dh panggil.. ikut pada no.giliran kite dh keluar kat signage tu. So Aini and suami masuk bilik dan doc kata dia dh berbincang dengan doc pakar. Doc pakar minta Aini buat IUI 2 kali sebab 1st IUI dah buat di LPPKN. Klau IUI x lepas baru proceed dengan IVF. Alhamdulillah..sekurang2nya Aini boleh proceed dgn IUI dulu.. klau IVF terus agak takut juga bagi Aini. 

So my next appointment, doc kata kene tunggu next cycle period CD2 or CD3 datang lagi. Masa dh CD1 terus call HKL bagi tau nurse so dorang akn preparekan paperwork hari esoknya. Sekiranya jatuh pada hari Sabtu & Ahad nurse advice walk in je. 

Jadi tunggu la bln depan punya cerita ya.. 

Kos perbelanjaan: RM5 sahaja


With Love,
Aini

Sunday, 1 October 2017

Hello October


Assalamualaikum 

It's October and the end of the year is just a round the corner.

Rabu ni Aini akan jumpa dengan Doc di HKL untuk kali pertama. Nervous pun ada padahal pernah buat di LPPKN dulu tp ni lain.. sebabnya lain Doc lain pendapat kan. So untuk kali ni harap2 xde bende yang lebih serius lah. Hari ni dh CD2.. mana tahu dapt buat IUI dengan cepat.. xyah tunggu next cycle kan.. tp kene juga tgk apa yang Doc cakap nnt.

Baiklah itu saje Aini nk update.. Selepas jumpa nnt Aini akan update lagi..

Take care all

Love,
Aini

Monday, 14 August 2017

HKL Part 2

Assalamualaikum,

Last week Aini period.. CD2 adalah hari Aini kene ambik darah lagi. Aini pegi ofis dulu then dalam jam 10 Aini gerak ke HKL dari Putrajaya.. pada masa tu jalan agak clear. Klau pegi pagi2 mmg jam orang nak pegi keje kan. Nak ambik darah waktu petang pun boleh tapi kene sebelum pukul 3pm.

Masa Aini sampai di kaunter untuk buat bayaran RM5, memang ramai orang, penuh juga lah tapi untuk ambik darah di Bilik 14 tak ramai sangat. Aini letak je borang yang nurse penah bagi sebelum ni letak dalam bakul, dalam 5 minit dah panggil nama dah. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Masa jumpa nurse nak ambik darah Aini nurse tanya dah period ke berapa. Macam biasa Aini akan pandang tempat lain bila nurse nak ambik darah.. (trauma dengan jarum ni).. Dah selesai, kite kene pergi ke klinik reproduktif tu untuk dapatkan tarikh appointment dengan Dr.

Pastikan bagi kad appointment tu pada nurse supaya dia boleh tulis next appointment nnt.. ingat kad tu kite kene simpan.. jangan hilangkan.. Klau boleh beli la satu bag fail..segala bende pasal rawatan kite simpan je dlm tu..senang kite ingat.

Appointment Aini jatuh pada 4 Oktober 2017.. It's on my birthday.. so yeah.. wish me luck..

Itu sahaja cerita pendek Aini.

Kos perbelanjaan: RM5 Sahaja

With Love,
Aini

Tuesday, 25 July 2017

HKL Part 1

Assalamualaikum..

Syawal dah habis.. cepat je rasanya.. Tahun ni Aini tak banyak beraya tempat lain.. just pergi tempat yang close2 je.. Lately cepat penat.. fakta usia kot.. Haha.. baru 32 kot..adoii Aini ni...

Pada 17hb Julai 2017 adalah kali pertama Aini start appointment di HKL.. 
Boleh refer blog Aini untuk set appointment di HKL 
Aini ada bagi tau details untuk buat appointment bagi yang 1st time nak buat rawatan kesuburan di sana lah.

Tempoh Aini tunggu sehingga 17hb Julai tu lebih kurang 2 bulan. Mmg kene Q dan kene banyak bersabar. Jangan gopoh2, rezeki semua ni di tangan Allah S.W.T kite hanya ikhtiar ya.. Pada masa tu appointment Aini kul 2ptg so Aini sempat la pegi keje dulu then Aini ambik halfday.. Sampai sana Aini terus ke Klinik Reproduktif untuk jumpa doc.. So apa yang dia request tu Aini sertakan dan serah pada nurse tu. Masa ptg tu mmg tak ramai orang so agak selesa la masa tu. Bila nurse panggil nama Aini, nurse tu suruh timbang berat badan Aini.. Aini takut adakah makin naik or turun lepas makan macam raya ni.. sekali naik x pandang sgt timbang tu, bila tgk eh2 dah turun 4 kilo.. hehe flying butterflys in my tummy... pastu panggil suami timbang gak and tanya ketinggian kami. Lps tu dia bawak kami ke 1 bilik. Dia nak brief kat kite apa procedure HKL. Kami belum jumpa doc lagi masa tu so masih lagi dengan nurse. Nurse brief kat kita apa dorang akan buat step by step walaupun Aini tahu cara dia semua sama macam kat LPPKN. 

Nurse tanya Aini last period bila? Maksudnya hari pertama kite period tu bila.. Aini cakap 4 July 2017 (adalah CD1 period Aini). Then nurse kira CD21 kene ambik darah dan CD2 pun kene ambik darah. Suami ambik sampel sperm. 

So semalam adalah CD21, Aini kene pergi bilik 14.. Bilik tu jauh skit dari klinik Reproduktif so dah sampai nnt tanya la polis bantuan kat situ ya. Aini nk explain dalam ni pun mmg akn blur. Senang je nak cari, kat dalam bangunan tu jugak. Dah masuk kawasan tu nnt pegi kat kaunter bagi borang yang nurse dah bagi kat kita siap2. Dia akan bagi 2 borang untuk ambik darah pada 1st appointment kite tu. 1 untuk CD21 dan 1 CD2. Aini pegi kat info counter bagi borang CD21 dan pegi ke kaunter bayaran. Dia akan key in nama dalam HRMIS bagi yang keje Kerajaan. Klau swasta RM5 je. Nnt dia akn suruh kite ke Bilik 14 untuk ambik darah kite. Suami tak perlu.. Lps ambik darah, Aini pegi ke Klinik Reproduktif utk suami pula. Suami akan bagi borang dimana nurse bagi siap2 pada mula appointment tu. Pastu tunggu nama dipanggil. Masa tu pagi so agak penuh jugak la..tp agak smooth juga xde la tunggu berjam2 sangat sbb Doc and nurse ramai walaupun tempat menunggu tu agak sempit skit. Nurse advice untuk ambik sampe sperm elok pagi sbb 'fresh'. Dalam tempoh seminggu Doc/nurse akan call suami untuk status means klau bacaan x clear or kene buat lagi dia akn inform lah.

Dari jam 7.45am hingga pukul 10am dah selesai semua, so Aini dan suami balik ke ofis. Sekarang ni hanya tunggu CD2 Aini untuk ambik darah.. Untuk ambik darah boleh datang petang klau nak tapi dia akn tutup pukul 3ptg. Sekiranya CD21 atau CD2 jatuh pada hari sabtu atau ahad, just datang HKL pada hari isnin.. it's ok.. nurse tu sendiri bagi tau Aini.

That's all for now, nnt apa2 Aini akan update lagi..

Kos perbelanjaan: RM5 Sahaja

With Love,
Aini

Followers