Tuesday, 30 May 2017

DAHSYAT NYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA

Image result for berdoa

Ada waktu yg mustajab utk berdoa, dimana doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT, yaitu
1. berdoa saat menjelang berbuka puasa.
2. menjelang makan sahur.

Tetapi sayangnya banyak kaum muslimin tidak mengetahuinya.

Di Mekkah & Madinah, satu jam sebelum adzan maghrib org2 sudah menengadahkan tangan ke langit berdoa utk kemudahan dari segala hajat, baik hajat dunia mahupun akhirat, mereka berdoa dengan syahdu sepenuh keyakinan, sampai2 air mata mereka mengalir deras..
Ya, berdoa meminta kepada Allah yg Maha Kaya...

Kesalahan yang dilakukan kaum muslimin kita disini yaitu menyia2kan waktu yg sangat mustajab ini dengan cara sibuk menyiapkan hidangan berbuka menjelang adzan maghrib..!!! 

kemudian berkumpul menghadapi hidangan berbuka, & mrk sdh merasa cukup dg hanya membaca "Allahuma lakasumtu....atau dzahaba zhoma'u....", pdhal hanya mencakup maknanya berupa laporan & ucapan syukur..

Setelah kita memahaminya, hendaknya min 10 ~ 15 minit sebelum adzan maghrib (sudah dlm keadaan berwudhu) kemudian berdoa meminta apa saja (adabnya dengan didahului puji pujian kepada Allah & bershalawat atas Nabi), 
Kerana Allah memberikan gerenti bahawa doa2 tersebut akan dikabulkan.."Allah sesuai prasangka hamba kepada Nya"

Manfaatkanlah waktumu sahabat, bukan hanya demi santapan atau berburu makanan saat jelang buka. 

Berdo'alah untuk diri kita, keluarga kita, orang tua kita, sahabat kita,  negara kita....

Musuh2 islam tahu betapa hebat ummat Muhammad SAW bila mereka berdo'a kpd Rabb nya disaat menjelang berbuka. Kerana itu, mereka buat tipu daya utk melalaikannya dengan program2 tv & media lainnya di waktu-waktu yg mustajab yaitu: menjelang berbuka & menjelang sahur (2/3 malam). Sehingga ummat ini, mereka makan-minum, berpuasa, namun tak sempat utk berdoa.
semoga nasihat yg singkat ini bermanfaat bagi umat yg belum mengetahui nya.. أمـــــين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ..




Sunday, 28 May 2017

Selamat Berpuasa

Assalamualaikum,

Selamat menunaikan Ibadah Puasa buat semua muslimin & muslimat. Alhamdulillah dari 1 Ramadhan Aini dapat puasa sehinggalah hari ni. Mula2 ingat x sempat sbb tgh Miss P last day.. So definitely dekat hujung2 akhir Ramadhan mesti Miss P datang..huhu.. xpelah x byk sgt la kene ganti kan...

Anyway how's my ttc friends? I know i have a lot of silent reader.. i can see from my readers statement.. Thank you for dropping by.. komen mmg tak banyak tp readers kadang2 more than 50 readers who read my blog. Really appreciate that.. Eventho theres no one to talk to thru face to face or text but you guys at least read my feelings and that is totally enough for me. 

Just then i received a text from my colleague telling that her friend has been 5 years ttc and she met Dr, Hamid Arshat for her treatment. Now she have a son.. well grown and healthy.  I asked my friend did she do any operation? Yes she did.. She did ovarian drilling. I guess all who have PCOS have the same thing what Dr. Hamid will do.. Ovarian drilling.. Ya Allah, i can't bare to do that.. And of course it'll cost you much much more than the places you have been thru.. Well i don't mind if you guys are willing to go there but for me i'd rather not. I am totally afraid in operation.. And also the cost is quite expensive so that's why i prefer doing at HKL for now, doesn't matter if your turn is quite long to wait..

Kelmarin Aini pegi solat Tarawih dengan mama.. Sebelum balik dari surau mama Aini panggil Aini.. She gave me RM5 masuk dalam tabung and ask me to ask Allah for His blessing.. In this holy month wishing for his blessing to have a baby, InsyaAllah. Sambil kite bersedekah sambil kite berdoa untuk diri kita, suami kite, ibubapa dan keluarga serta sahabat2 kite.

Adik Aini buat masa ni x dapat nak solat tarawih bersama sebab nak jaga anak dia. Yusuf Idlan.. well grown and became a handsome boy. 


Ini lah Yusuf Idlan Aini.. 
My cute lil nephew.. Sekarang dh pandai salam orang.. kite cakap salam sambil hulur tangan dia grip tarik and bite..haha x pandai nk cium lg.. so cute la awak ni.

Ok thats all for now.. Akan diupdate lagi.. Selamat berpuasa dear..

With Love,
Aini

Friday, 19 May 2017

Set Appointment kaunseling di HKL

Assalamualaikum,

Semalam Aini ambik halfday untuk buat appointment kaunseling. Alhamdulillah sampai di parking bertingkat di HKL ada nmpk org nk keluar.. Dah keluar dari parking lot Aini tanya seorang nurse ni mana klinik Reproduktif. (dorang x panggil klinik kesuburan) tapi nurse tu x sure sbb dia dr buidling lain. Dia kata dia pernah pegi sana sekali so dia kata cuba pergi bangunan ibu bersalin.. bangunan tu betul2 mengadap parking bertingkat.. Bangunan lama warna pink. Bila sampai entrance ada seroang nurse ni tgh tunggu nak naik lif so Aini sempat tanya dia kt mana klinik reproduktif. Dia terus bawa Aini and hubby ke tmpt tu.. mmg dekat rupanya.. Ada lorong ke dalam sebelah lif tu nnt akn nmpk signboard atas klinik Reproduktif. Aini pergi kt laluan tu terus ke kiri.. Klinik tu belakang bangunan ibu bersalin. 

Ruang dia mmg agak kecil tp selesa.. tempt menunggu dia x sebesar macam LPPKN. Masa masuk tu ada sepasang suami isteri tgh tunggu untuk jumpa dgn doc sbb nmpk isteri tu bawa HSG x-ray. Aini terus pegi jumpa nurse cakap nak buat appoinment kaunseling. So Aini bagi surat rujukan klinik kesihatan dikepilkan sekali dengan salinan kad nikah. A few minutes later ada nurse lain jumpa Aini bagi tarikh untuk kaunseling.. Expected mcm 3 atau 4 bulan lebih sbb hospital kerajaan kan tp Aini dapat pada bulan 7.. Alhamdulillah xde lah jauh sgt appointmentnya.

Untuk 1st appointment kene bawa:
1) Salinan I/C
2) Salinan sijil nikah
3) Salinan surat rujukan Klinik Kesihatan
4) HSG x-ray (bagi yang pernah buat) 
nurse tanya bila Aini buat.. Aini jawab 2 tahun lps.. So dia kata boleh.

Bagi yang dh lama buat HSG Xray better tanya nurse tu dulu.. mungkin dia ada limit year untuk tgk result tu..

Ok that's all for now.. nnt Aini update lagi ye.. tata

With Love,
Aini


Thursday, 11 May 2017

Rawatan di tempat lain pula

Assalamualaikum,

Sejak awal tahun ni, dah 3 kali Aini kene postponed buat IUI di LPPKN sebab dr.H selalu xde.. it was my unlucky time.. setiap kali nk set appointment dengan Dr.H dia ada di kursus sebulan, and jadual penuh.. agak kecewa jugak la sbb Aini pun dh over 30yrs so kite xnk melambatkan rawatan ni.. Aini tau rezeki di tangan Tuhan tp klau kite tak usaha mcm mana Tuhan nk bagi rezeki kt kite kan.. Aini akn terus usaha kali ini..

Baru2 ni kawan Aini br lps buat IUI di HKL.. pembayaran hanya RM5, medication x perlu bayar apa berbanding dgn di LPPKN.. setiap kali dpt ubat kene byr atleast more than RM200. Tahun ni pun Aini and suami ada komitmen lain jadi agak lari bajet klau Aini teruskan rawatan di LPPKN. Jadi Aini discuss dengan suami utk buat rawatan di HKL. Alhamdulillah suami Aini pun setuju.

Hari ni Aini terus ke Klinik Kesihatan Putrajaya untuk dapatkan surat rujukan sebelum kite proceed dengan Hospital Kerajaan. Klinik bukak jam 7.30.. sampai kt lobby td 7.37 itu pun nombor giliran Aini dh yang ke 43.. pukul berapa manusia ni tunggu dpn klinik.. haha..

Process untuk dapat surat rujukan:

1) Pegi mana2 klinik kesihatan yang berdekatan ambik nombor giliran, Bila dah panggil nombor cakap nak dapatkan surat rujukan untuk rawatan kesuburan di hospital kerajaan.

2) Dia akn bg kad untuk scan no. kita dan tunggu lah doktor panggil. Klinik Kesihatan ni kene lah banyak bersabar sebab Q dia sgt panjang.. kadang2 sejam lebih baru nama kite dipanggil.

3) Doc akn tanya.. bg tau benda yg sama untuk dapatkan surat rujukan drpd Doc utk rawatan kesuburan di Hospital Kerajaan. Doc akn tanya kenapa.. so bg la sebab2nya.. Macam Aini ckp rawatan tmpt lain agak costing, nak cuba di hospital kerajaan pula.. Apa pun doc akan bagi jugak surat tu..

Itu sahaja.. InsyaAllah minggu depan Aini akan pegi HKL untuk set appointment dengan Doc. Nnt Aini update lg.. (^_^)

With Love,
Aini





Sunday, 9 April 2017

Lost 3 kg in 4 days

Assalamualaikum,

Hello guys.. I wanna share on how i loose 3kg for 4 days in a row. I know it sounds crazy, like it's impossible right.. What i ate?

Breakfast
-2 Boiled eggs eat only the whites..
-Japanese cucumber (just cucumber no mayo or any dip thingy)
-Apple
-Orange

Lunch
-Ceaser salad or salad with salmon
Basically i go to any cafe or restaurant and only eat salad with hot earl grey tea or green tea..
No sugar.. i have my own Stevia Sweetener as my sugar drops
-Banana

Snack
-Almond

Dinner before 8pm
I eat what my mum cooks but with less steam rice or even sometimes without rice.

Image result for diet

For 4 days i keep repeating the same menu and i checked i've lost 3kg.. Really helps but on the 1st day you might get a bit dizzy coz you already get used to eat heavy food for breakfast.

These tips are actaully from my husband.. He was a gym trainer and also consult people to diet with healthy food. If only i could start from earlier i wont be able to be like...NOW..haha

So maybe you can try this tips and good luck.. By the way, don't force yourself if you can't follow what i did..

With Love,
Aini