Tuesday, 5 December 2017

Tomorrow is the day

Assalamualaikum,

Related image



Esok 7 Disember 2017, Aini akan buat upt test tengok sama ada Aini preggy atau tak.. Mind set dah ready..klau xde rezeki kite teruskan lagi usaha.. klau ada Alhamdulillah.. sepanjang Aini rest selepas buat IUI dlm tempoh minggu kedua dan ketiga asyik ada macam period cramp.. minggu ni makin kuat sakitnya sampai hati kata nk period ni.. anytime boleh period tp masih xde tanda spotty.. 

Semalam kawan Aini yang pernah buat IUI di HKL juga.. dia tak berjaya.. so smlm dia tanya status Aini.. Aini cerita dia pasal selalu kene cramp.. xde spotty.. then suddenly dia over excited.. Dia siap cakap tahniah.. klau lebih 14 hari xde apa2 tanda period mmg melekat.. sbb ubat yang doc bagi tu pun akan buat kite period and at the same time kuatkan rahim. Aini pun cakap lah ye ke tapi Aini taknak mengharap sangat nnt rs down. She wanted me to go and check for myself yesterday but when i asked my hubby he said better wait and see the doctor first. Memang hati ini ada kekeliruan, nervous semua ada.. Lagipun mood kite selalu berubah sepanjang 2 - 3 minggu ni. badan cepat letih, ngantuk je.. Aini jenis tak tido petang tp this time kerap.. adakah itu tanda2 awal pregnant? Aini mmg ada check di goodle tanda awl preggy mmg ada simptom2 tu tp kite still rs mungkin tidak..mungkin perasaan kite je kot..camtu la.. Sebabnya Aini pernah rasa macam tu masa 1st IUI tp x berjaya.. So this time Aini hanya berdoa pada Allah untu kuatkan hati Aini sekiranya result negatif.

Hari ni still keje tp ambik half day sbb flu teruk and tekak rasa kering je.. puncanya rasa sejuk sgt smlm sampai jadi flu teruk tp gagah g keje jugak tapi tak mampu nak tahan sampai ke petang.

So tomorrow is the day to know the result. Wish me luck..

With Love,
Aini

Friday, 24 November 2017

HKL Part 6 - next step IUI

Assalamualaikum,

Khamis lepas 16hb November 2017.. pada jam 7.30 pagi dh terpacak di HKL. Sampai je terus park kereta pastu terus ke kaunter pembayaran. Selepas tu Aini terus ke klinik fertility.. few minutes later nurse panggil nama Aini.. Dia bg bekas utk letak sample sperm. Nurse minta Aini ambikkan ubat Utrogestan. Ada 28 biji untuk letak dlm vagina. Guna selepas IUI mlm tu br start guna. Ubat tu untuk menguatkan rahim. Dah selesai nurse suruh kami pergi sarapan dulu sementara tunggu jam 10.30 datang balik. Selepas sarapan kami ke kereta sambung tido..haha.. Aini je yang tido sbb letih sangat.. Jam 10pagi suami kejut dan kami terus ke klinik fertility td. Nurse advice kene tahan kencing 30minit sebelum buat IUI. So bila dh waktu kene panggil tu sebenarnya dh tak tahan nk kencing tp tahan je la takut nama dah kene panggil.

Aini tengok ada lebih kurang 4 orang termasuk Aini untuk buat IUI. Giliran aini dipanggil.. hati mmg nervous sbb tak ingat rasa sakit dulu tu mcm mana. Masa proses buat IUI sgt jauh beza dengan LPPKN. Di LPPKN ms nak buat IUI dorang sediakan katil ward dan tempat letak kepala katil tu kan tinggi so dorang susun untuk kite letak kaki.. bila baring punggung kita akan terangkat sbb position tilam tu ditnggikan. Masa baring dulu terasa badan Aini rasa licin sbb alas katil tu licin tak letak kain cotton.. so susah nk control badan kite.. what if orang tu berbadan besar mesti susah nk control dan untuk tinggikan punggung kite pun x balance. Di HKL sgt2 selesa.. kite baring atas kerusi dia siap kankang dan dia press button untuk turunkan badan atas kite ke bawah dh punggu ke atas.. kerusi dia lebih kurang macam kerusi dentist tp ada la tempat letak kaki.

Sebelum mula proses tu Aini dah baring di kerusi dan doc mention nama Aini IC dan nama suami.. Pastu terus mula. Doc buat keje sangat lembut.. Setiap bende dia nak masuk atau nak buat dia akn bagi tau kite supaya kite tak terkejut. Dia akan suruh tarikh nafas bila nk masukkan mulut itik dan tube tu. Ya Allah.. hanya Dia yang tahu betapa takitnya bila dia masukkan mulut itik tu. Bila nk masukkan sperm doc ckp Saya nak masukkan sperm suami, doa banyak2 ya.. pastu terus masuk.. mmg kali ni dpt rasa masa dia masukkan tiub tu.. Aini tak henti baca ayat kursi xtau berapa kali Aini baca.. Suddenly air mata keluar.. dah selesai doc suruh baring selamat 15 min..

Setelah selesai nurse advice bersama sekerap yg mungkin. ubat jgn miss.. Ubat tu masa  buat kt LPPKN dulu doc xde pun bg ubat tu.. xtau la maybe mahal sgt kot. Anyway, pada hari esoknya Aini datang ofis kejap sbb nk tengok result penyakit TIBI sama ada Aini positif atau negatif.. Alhamdulillah Aini negatif.. pastu Aini terus balik rumah.. Isnin hingga Rabu Aini ambik cuti sbb nak rehatkan badan dan xmau gerak byk2.. tp boringnya duk umah lama2.. sbb kite dh biasa keje kan.. Aini pujuk suami untuk pi jalan2 tp suami kata baik rest dulu takut jadi apa susah.. hehe degil kan Aini ni..

Anyway, selepas buat IUI mmg ada bleeding skit je selama 3 hari maybe kesan masa masuk mulut itik tu. 7hb Disember ni nurse suruh dtg untuk UPT test klau belum period lagi. klau period sebelum tu boleh start all over again la..which is my final IUI.. 

Aini taknak mengharap sangat sbb takut rasa down. tpi ramai aini dengar even baca blog orang buat IUI kali kedua biasanya menjadi. Tp Allah lebih tahu kan.. So just be positive.. 

Til next time.. Aini akan update lagi ya.. Love you all

With Love,
Aini



Friday, 10 November 2017

CD1- - HKL Part 5

Assalamualaikum,

Nothing much to update.. Hari ni Aini pergi HKL untuk check ultrasound kali kedua pada CD10. Sempat la tanya kite ni PCOS ke x..sambil doc tengah check dia kata yes a pcos.. tp bunyi mcm tak serius.. Aini pun tak terkejut pun sbb dapat rasa kite ni PCOS.. Aini buat research pasal PCOS so tanda2 dia ada dalam diri Aini,

Hari doc check status telur so actually Aini x nmpk monitor dia tu sebab senget..apa doc cakap kt nurse tu pun Aini tak paham.. Pastu dah selesai nurse bagi tarikh next appointment. Selasa depan pada 14 Nov 2017. Aini pun tanya kat nurse so xde ubat ke.. dia kata xde sbb dah ambik clomid so akan follow up lagi minggu depan utk check pembesaran telur tu lagi.. Kite pun angguk lah.

Selasa depan pula ofis Aini ada kene buat injection TB sbb salah sorang stuff dh suspect TB.. Klau Aini x sempat nak buat mungkin buat kt klinik luar je lah..

Ok thats all for now. Til then wait for my next update.

Kos perbelanjaan: RM5

With Love,
Aini

Sunday, 5 November 2017

CD2 - HKL Part 4

Assalmualaikum,

Pada 3hb Nov (Jumaat) Aini pegi HKL untuk CD2. Pada hari Rabu Aini ada spotty, agak masih keliru adakah itu CD1 or not. Masa call HKL tanya pasal tu, dia kata tak dikira.. bila nk flush byk (darah merah byk) baru dikira CD1. Ramai sebenarnya tak tahu CD1 tu bila.. kadang2 spotty tu lama sangat.. I was early 1 week.. ikut suka dia je bila nk period..haha.

Macam biasa jam 7 pagi dah sampai HKL, Alhamdulillah parking ada la kosong2 di parking bertingkat. Nak ke bangunan tu pun betul2 depan dengan parking bertingkat. Bangunan pink (ibu bersalin). Jam 7.30 pintu counter pembayaran dah buka. Aini terus ke counter bayar utk temujanji lepas tu terus ke Klinik Kesuburan untuk bagi kad.

Nama kite dipanggil dan minta untuk timbang berat badan. BMI Aini 29.9. Nurse kata utk proses buat IUI BMI mesti bawah 30..1 mata je nk cecah 30.. Nurse advice untuk kurangkan berat badan.. Suami Aini kata, bukan sebab berat badan kite tak dapat baby.. (depan Aini ramai wanita badan slim) Suami pun sambung cakap.. Tengok yang duk depan cayang..dorang badan2 cantik, slim tapi tak dpt zuriat lagi. Jadi tak perlu rasa diri kite ni down sgt.. So Aini pun rasa positif.

CD2 dah start cramp, bila nama dipanggil nurse suruh masuk bilik untuk buat ultrasound. Ni bukan scan atas perut taum ni masuk ke dalam ehem kite. Bila nurse masukkan ultrasound tu Aini rasa sakit, sakit period jadi bertambah.. mujur la Aini bawak extra pad. Nak segan sgt takleh sbb dorang dah biasa. Kite segan sebab org tgk kite punya period.. tak rasa geli ke..huhu.. Lepas selesai doc panggil Aini dan minta Aini ambik ubat clomid untuk 5 hari. Nurse bagi resit untuk bagi pada farmasi dan dia tulis untuk next appointment pada Jumaat ni 10hb November.

Dah habis semua Aini terus ke pejabat di Putrajaya. That's all for now, nanti Aini akan update lagi.

Waktu proses: 7.30 - 9.30
Kos perbelanjaan: RM5
Parking: RM4

With Love,
Aini

Friday, 13 October 2017

Cuti tinggal sikit

Assalamualaikum..

Esok dh sabtu.. rasa mcm nk rehat lg lama je.. lately ni rs cepat penat dan ngantuk.. macam tanda2 pregnant je tp sebenarnya tak lagi..hehe sbb kite baru habis "cuti".

Tadi sempat la merayap kat meja akak admin ni.. tanya cuti tinggal berapa.. Bila tengok nama Aini cuti tinggal 7 hari je..

Related image

Oh noooo!!!

Hati kecewa.. nampak gayanya kene jimat sangat sangat sangat laaaa... dulu pernah rekod sendiri pastu mcm hmm nanti nanti la.. pastu rasa macam ada big hammer hit on my head.. sikit nya tinggal cuti.. Kalau Aini xde buat rawatan ni kira ok lah cuti tinggal 7 hari ni tp dah buat rawatan ni nnt ken buat IUI rs nak ambik cuti panjang je.. so camne..huhuhu... klau buat IUI mcm hr khamis atau jumaat ke atleast leh minta cuti sehari.. biasanya buat IUI mcm kt LPPKN dulu dia bagi Aini 1 hari MC.. Kalau kt HKL di ada bagi mc tak..? klau nk request 2 hari mc agak2 leh ke.. huhu..

So klau nak bercuti g mana2 pulau ke xleh la sgt sbb cuti TERHAD.. (nangis jap)

Oklah, nnt kite update lagi.. 

With Love,
Aini 

Followers